У Народној библиотеци „Стеван Сремацˮ у Сокобањи, јуче су представљене три публикације Матичне библиотеке „Светозар Марковићˮ Зајечар, које су штампане поводом сто година од завршетка Првог светског рата. На промоцији су говорили Јелица Илић, историчар, виши кустос Народног музеја Зајечар и Бобан Ђорђевић, директор Матичне библиотеке „Светозар Марковићˮ Зајечар.

thumbnail

Прва публикација је „Историја 20. Пешадиског пукаˮ, репринт издања из 1931. године, коју је приредио Бобан Ђорђевић. Интересантно је да зајечарска библиотека поседује један примерак ове књиге који се налази у завичајном фонду. Узевши у обзир локални и национални значај овог дела као и чињеницу да постоји само један примерак, Матична библиотека је решила да изда репринт издање. То је књига о тактичким борбама 20. пешадијског пука, јединице која је била у саставу Тимочке дивизије. У књизи су описана дејства јединице од 1914. до расформирања 1920. године.

Друга публикација је ауторско дело Јелице Илић „На фронту и у позадини – Народ Тимочке крајине у ратовима од 1912. до 1918.ˮ

thumbnail (2)

Ђорђевић се овом приликом захвалио народној библиотеци „Стеван Сремацˮ и директорки Јасмини Илић Паљевић, изразивши наду, да ће се након организовања ове промоције на обострано обострано задовољство наставити и интензивирати сaрадња ове две установе културе пре свега када су културни програми и гостовања у питању.