Отварањем изложбе са прошлогодишње,у малој галерији, почела је 24. уметничка колонија „Сокоград“. И ове године организатор је Народна библиотека „Стеван Сремац“ а домаћин сликарима биће хотел „Моравица“ , где ће учесници бити смештени а на располагању ће имати импровизовани атеље у коме ће стварати своја дела.

-Оно што би ја препоручио људима је да посете ову изложбу, која ће бити отворена до краја колоније, јер је једна од најлепших изложби до сада. Надамо се да ће учесници на овогодишњој колонији бити подједнако инспирисани као њихове колеге прошле године и да ћемо и наредне године имати лепу изложбу-каже Братислав Мајкић руководилац сектора за културу Народне библиотеке „Стеван Сремац“.

Ове године, према одлуци уметничког савета, на колонији ће учествовати десет сликара: Павла Насковић из Алексинца, Ђорђе Симић из Краљева, Драган Ђорђевић из Ковина, Александар Девић из Нишке бање, Бато Ђокић из Ниша, Катарина Новковић из Лесковца, Слађана Миљковић из Краљева, Даница Баста из Београда и Маријана Петровић из Сокобање.

Један од учесника на овогодишњој колонији је Мирољуб Ђорђевић, академски сликар из Ниша. Он каже да је Сокобања неисцрпна инспирација пре свега јер има прелепу природу и пејзаже.

Катарина Новаковић из Лесковца први пут учествује на колонији и каже да очекује добро дружење и размену енергије са колегама што би требало да резултира квалитетним сликама.

Слике које настају на овој манифестацији остају у власништву општине Сокобања и многе од њих красе зидове јавних установа и фирми у Сокобањи.