У просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремац” одржана је промоција књиге „Благоверна Јелена Лазарева Балшић”, ауторке Марије Маје Д. Недељковић. Према речима ауторке, о Јелени Балшић, кћерки кнеза Лазара и сестри деспота Стефана Лазаревића, мало се зна, а она је била средњевековна владарка Зете, Захумска војвоткиња, дипломата, ратница, заштитница и бранитељка православља и велика песникиња.

Јелена Балшић била је трећа кћи кнеза Лазара, знаменита жена средњег века која је својим животом, мудрошћу, способностима и образовањем, обележила време у коме је живела. У књизи се говори и о Јелениној сарадњи са њеним духовником Никоном Јеруслимцем, монахом-исихастом и богословом, уједно и једним од најобразованијих људи касног средњег века.

DSC7729

Марија Маја Д. Недељковић, ауторка књиге, по образовању је филозоф, а поред истраживања у области културе, бави се и поезијом, иконописом, новинарством, илустрацијама књига и фотографијом. Радила је у редакцији Телетекста РТС-а у области за културу. Била је једна од уредница, часописа за децу „Косовски Божур” и уредница рубрике „Деца” у електронском часопису „Удружење посада књижевна авантура”. Била је аутор и водитељ радијске емисије „Душа ћирилице” и телевизијске емисије „Светлост истине”. Аутор је више збирки песама за децу и одрасле. Аутор је дела „Анђео Мачковог камена- Надежда Петровић”.