Промоција збирке песама и приповедака „Аброви од планину Ртањ”, ауторке Слађане Милијић, у присуству великог броја љубитеља писане речи, одржана је у просторијама библиотеке „Стеван Сремац”. Књига је писана на Призренско-тимочком дијалекту и говори о два сеоска насеља смештена на две супротне стране Ртња, селу Врмџа у општини Сокобања и селу Криви Вир, општина Бољевац. Реч абер је турског порекла и значи вест, а код нас је реч добила конотацију абар. Књига је специфична сама по себи јер је писана на старом дијалекту и говору села подно планине Ртањ, али је поред тога занимљив и разлог њеног настанка. Књига је штампана у тиражу од 300 примерака а издавач је Народна библиотека „Стеван Сремац“.

IMG_20190402_180455

О књизи је говорио Славиша Јевтић професор књижевности у пензији, новинар и песник. Програм је водио учитељ Горан Петровић, који је на дијалекту овог краја казивао приповетку „Печалба”. Стихове из књиге су казивали Кристина Милијић и Милош Манојловић. А песме овог краја певала је Бранкица Милановић уз пратњу Зорана Ристића на фрули.

Слађана Милијић је рођена 25. септембра 1962. год у Кривом Виру. Пише још од школских дана, а од 1975. године активно учествује на књижевним конкурсима и носилац је више награда и признања. До сада је објавила збирке песама „Победе и порази”, „У наручју завичаја”, „Пред снохватним огледалом”, као и збирку приповедака „Док Тимок прича”. Песме су јој објављиване у многим зборницима и збиркама књига. Члан је Удружења књижевника Србије. Председник је Књижевног клуба „Соколово перо”. Живи и ствара у Сокобањи.IMG_20190402_180328