Изложба графика аутора Невене Стојановић и Дејана Ристића, у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац“, отворена је у малој галерији и трајаће до 3. августа. Изложба садржи око 30 радова ова два млада уметника рађених бакрописом, сувом иглом, колографијом и  традиционалном техником. У питању су радови настали на завршним годинама студија под менторством Слободана Радојковића и Бојана Живића.

thumbnail (2)

Према речима аутора, радови предтављају лична истраживања и упознавања аутора како са основним графичким техникама тако и упознавање са својим личним ликовним језиком. „Упознавање“ као појам природно се наметнуо, указујући како на истраживачки пут младих уметника тако и на саму чињеницу да се први пут самостално представљају публиции упознају је са својим радовима. Кроз своја дела они настоје да прикажу свој доживљај света кои их окружује, било то кроз истраживања портрета људи или проучавањем микросвета.

Невена је завршила средњу школу „Бранислав Нушић“ у Сокобањи затим уписује Факултет уметности у Нишу. 2019. завршава студије на депртману за примењене уметности. Учствовала је на бројним групним изложбама графика и фотографија. Добитница је неколико награда и призанања у земљи и иностранству.

Дејан је рођен 1994. године у Лесковцу где је и завршио средњу уметничку школу. Основне академске студије завршио је на Факултету уметности у Нишу, на департману за примењене уметности, 2017. године да би наредне године завршио постдипломске студије у класи Сање Девић. Учесник је многих групних изложби и добитник бројних признања и награда.

thumbnail (1)